Overgangen rijden een versnelling hoger of lager of …. een tool om je paard in balans te brengen en sterker te maken.

Maar weet je hoe de perfecte overgang voor mij voelt?

Die voelt fantastisch, hij schakelt op net zoals in een auto hij heeft super veel power en gemak onder zijn motorkap(achterhand) de schoft word gelift en je voelt de veerkracht en lichtvoetigheid toenemen.

Een overgang is misschien wel het meest waardevolle om goed voor mekaar te hebben in een training. Want als jij je overgang niet echt 100% goed, los en krachtig voor mekaar krijgt dan blijft je paard vaak net tegen de hand.

Maar goeie overgangen zijn best wel moeilijk om voor mekaar te krijgen. Omdat het zwaar is voor je paard. Je paard moet daarbij meer gewicht op de achterhand krijgen en vooral op eigen benen gaan lopen. En daarbij kost het heel veel spierkracht om uit te voeren.

Je hebt zoveel verschillende overgangen.
Overgangen tussen verschillende gangen. Maar je hebt ook overgangen binnen een gang. Bijv. meer verzamelde overgangen of juist meer verruimende overgangen.

Door de vele variaties op alle mogelijke verschillende plaatsen in de rijbaan te rijden word je paard steeds beter in balans en hij word sterker. Maar je paard word er ook alerter van en gaat beter opletten en beter lopen.

En het geeft zo een gaaf gevoel. Ik neem je even mee en probeer je in woord en beeld uit te leggen.

“Stel je voor je zit in draf op de volte en je hebt je paard netjes op 2 teugels voor mekaar en denk daarbij dat je in versnelling 3 van de auto zit. Daarna gaan we ietsje toevoegen. Niet sneller maar denk aan meer activiteit toevoegen, en ja dat lukt nog wel, je steekt nog iets meer erbij nu zit je al in versnelling 5 en als je denkt dit is de max, dan schakel je nog eens door naar 6. Je voelt nu dat je paard zijn bovenlijn opbolt de schoft lift, je voelt dat hij heel actief zijn achterhand onder brengt en de schouders die voel je ruim naar voor bewegen. En als kers op de taart voel je dat de veerkracht toeneemt omdat je paard zijn benen snel en lichtvoetig voortbeweegt zoals een kat in plaats van dat ze in de grond stampen. En dan schakel je terug. Niet alles ineens maar naar 5 en in stapjes door naar 4 en je schakelt weer op naar 6. En weer terug in stapjes en helemaal naar3.”

En dat is het moment dat je goed het verschil moet voelen in de draf versnelling 3.
Die is nu veel fijner om te rijden dan de eerste draf in het begin van je training.
Dan is je paard zowel verticaal als horizontaal in balans en op 2 teugels.

Wanneer overgangen steeds beter leert fine tunen word er van het paard verwacht dat hij meteen reageert op de perfect gedoseerde drijvende hulp. Maar ook actief reageert op een ophouding. Wanneer het paard goed op een ophouding reageert dan komt hij door heel het lichaam door. Reageert het paard nu en dan eens op een ophouding dan is hij nog niet volledig los door zijn lijf.

Veel gemaakte fouten zijn dat de ruiter met té veel contact blijft rijden en denkt dat hij voldoende bij drijft. Echter is het een noodzaak dat je zoveel zou moeten drijven ( je hand achterna zou moeten rijden als nodig).
Heb je een zachte contact verbinding en het paard neemt je hand goed aan. Dan zul je niet zo hard moeten drijven. Want het contact mag nooit sterker/ zwaarder zijn dan de drijvende hulp die je hoort te geven te ondersteunen. Want anders rijd je met de rem erop. En dat rijdt zwaarder.
Nog een voorkomende fout is dat bij een overgang terug het paard doodvalt op de voorwaartse activiteit. Men maakt een overgang van draf naar stap. En het paard denkt al het is gedaan en de ruiter heeft de grootste moeite om het paard weer aan te zwengelen. Het lukt wel. Maar de ontspanning is weg. Het paard is tegen de hand. En het voelt allemaal heel moeizaam aan.

De oplossing hiervoor is … dat je leert dansen met je paard.
En eerst op de grond. Als jij leert afstemmen op de grond in grondwerk/longeerwerk/handwerk hoe je paard reageert en je leert micro managen om de perfecte overgangen te maken. Dan gaat het onder het zadel ook steeds beter gaan.

En kom je erachter dat je soms juist duidelijk moet zijn en micro managen achterwege moet laten en wat later weer veel fijner moet zijn met je hulpen om samen door de rijbaan te dansen.
En dan kom je vanzelf aan bij het stukje waar Marco Borsato zingt ga maar kijken hoe het danst, …

Succes,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s