Hoe herken je pijn en vermoeidheid bij paarden?

Als we tijdig kunnen ingrijpen wanneer het paard pijn heeft of ongemak dan zouden we ze heel veel leed kunnen besparen.

Maar is ons oog al zo goed getraind om het kleinste afwijkende detail te zien waarbij het paard al een eerste vorm van pijn laat zien?
Elke dag zijn we met ons paard in de weer. En toch is het niet moeilijk om kleine dingen over het hoofd te zien die nu nog niet echt belangrijk lijken maar wel meer betekenen dan we denken.

In het rijden worden we bepaalde ongewenste bewegingen als ze maar vaak genoeg voorkomen gewoon en voelen we ze niet meer. Het is dus een gevaarlijk iets om te zeggen o maar het hoort bij mijn paard.
Paarden zijn de beste acteurs op aarde en laten pas in een laat stadium zien dat er echt wat aan de hand is. Omdat het de overlevingskansen groter maakt. Een paard dat kreupel loopt in de natuur is een gewild prooidier. Inmiddels zijn ze heel goed gedomesticeerd echter hun nature instinct zit nog diep geworteld.

Op zich zijn het allemaal op zich los staande bewegingen, gedragingen, uitingen. Maar als je paard er tijdens een training in combinatie meer dan 5 a 6 vertoond dan kun je ervan uitgaan dat je paard ergens pijn ervaart in zijn lichaam.

 • Oren naar achter houden – Mond open houden
 • Tong uitsteken – Oogopslag is anders
 • Tegen de hand zijn – langdurig moeite hebben met ontspannen
 • Gooien met zijn hoofd – Kantelen met zijn hoofd
 • Niet voorwaarts willen – Scheef zijn
 • Vluchtgedrag – Staken , bokken
 • Spontaan van gang veranderen – Slechte kwaliteit galop
 • Struikelen, coördinatie – Slepen met de tenen

Allemaal uitingen van pijn die individueel rij technisch onderbouwd kunnen worden. Maar in meerdere combinaties is het zaak om uit te zoeken waar het vandaan komt.

Vermoeidheid van een paard in training kan op termijn of acuut ook voor schade gaan zorgen.
Al staan we hier nog niet zo vaak bij stil.

Het is belangrijk dat we vermoeidheid bij paarden leren herkennen.

En dan is het meest voor de hand liggende natuurlijk als ze buiten adem zijn niet het enige antwoord.
Vermoeidheid komt ook in subtiele signalen voor en wanneer je deze signalen niet voelt of negeert werk je dus overbelasting in een mum van tijd in de hand.

 • In de loop van de training word het paard minder voorwaarts
 • De kwaliteit van de oefening word minder
 • Het paard gaat meer op de voorhand lopen
 • Het paard gaat al eens struikelen of meerdere keren, de gewrichten worden op een andere manier belast en een misstap is zo gebeurd.
 • Vergrote neusgaten, buiten adem

Wanneer je bijvoorbeeld gaat wijken en de eerste 3 keer ging het goed en daarna moet je steeds meer druk gaan opvoeren. Is het aangewezen om even een pauze in te lassen en te gaan stappen. Daarna kun je het nog eens herhalen. Maar het heeft geen nut om de oefening dan te herhalen tot jij ze weer goed vind.

Omdat het paard vermoeid is -> minder goed gaat coördineren -> verkeerde beweging maakt bij het neerzetten van de voet -> kans op struikelen -> kans op peesbeschadigingen / kogelgewricht aandoeningen,….

Wanneer je paard echt een zware training heeft gehad. Je bent bijv. naar het strand geweest dan is de kans groot dat hij in de volgende training stijf zal voelen, minder coördinatie zal hebben en mogelijks in een serie oefeningen die anders gemakkelijk verlopen sneller vermoeid zal zijn.

Het is dus zaak om naar een strandrit of grote wedstrijd of andere grote uitdaging die op je bucket list staan toe te trainen. Om overtraining te voorkomen. Maar het is ook zaak om voldoende hersteltijd in je weekschema te voorzien. Hoe je dit precies aanpakt is voor een volgend blog. Voor nu genoeg stof tot nadenken.

Succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s