Vraag maar een mooi boek aan Sinterklaas

Je hebt vanochtend een les gereden en tijdens de les gaat het altijd een stuk beter. Jij kan uitvoeren en de hulpen geven hoe ze bedoeld zijn. En een extra paar ogen in de rijbaan helpt je daarbij. De volgende training stap je met dezelfde intentie op je paard echter de uitvoering komt nog niet eens in de buurt van je les.

Herken je dat gevoel?

Vreselijk irritant. En probeer dan nog maar eens je emoties te bedwingen en neutraal te houden. Want je wil het zo graag goed doen en je bakt er niets van. Het word nog erger als je 1,5 week niets gedaan hebt. Dan is je geheugen en je motoriek helemaal een zeef.
Hoe komt het toch dat het zo lang duurt voor een handeling erin gebakken zit en het als vanzelf gaat? Wel volgens de statistieken hebben wij als mens ongeveer 1000 uren nodig om ons op je gemak te voelen in het zadel. En heeft het paard er 300 uren nodig om zich op zijn gemak te voelen met een ruiter op zijn rug.
Als je weet dat er 365 dagen in een jaar zitten en een ideale training maar 45 min duurt. En we zelfs niet elke dag rijden maar hooguit een keer of 4 per week. Dan hoef ik je niet uit te leggen dat het gewoon moeilijk is om goed te leren rijden en dat er veel tijd in kruipt. Zeker als je maar 1 paard hebt. En we zijn er nog zuinig op ook.
Een gouden tip die mij al zoveel heeft geholpen. Zelfs op de dag van vandaag nog. Elke keer als ik een les heb gehad schrijf ik elke minuut elke gevoel elke beweging die ik voelde en kon verbeteren op in een soort dagboek en het helpt mij ontzettend veel wanneer ik wil gaan rijden als mijn black out optreed. Om terug in het gevoel te zitten en te memoriseren welke dingen je kunt verwachten en hoe je ze zelfstandig oppakt.
Tuurlijk stap, draf en galop die bewegingen die zijn heel goed eigen. Zeker als je al zoveel jaren rijd. Dat verleer je niet meer. Maar het zijn alle verdere kleine details die vaak niet zichtbaar maar wel voelbaar zijn die je zo weer kwijt bent.
Als ik mijn lesboeken opnieuw raadpleeg en doorneem dan denk ik altijd aja zo ging het ook alweer. Van onschatbare waarde zijn ze. En weet je waarom? Omdat je ze zelf hebt geschreven. Je hebt in je eigen woorden beschreven hoeveel je nodig hebt, hoe lang, hoe kort, hoe zacht je moet, hoeveel druk je mag.
En alleen jij begrijpt dat. En je hersenen zitten meteen in het gevoel omdat het helemaal van jou is. Dus binnenkort is het Sinterklaas. Ik zou een mooi groot en dik boek vragen en meteen beginnen schrijven.
En op de voorlaatste pagina schreef ik altijd een brief naar mezelf. Mijn diepste wens, mijn grootste droom, mijn doel. En aangezien ik toch wel een tijdje met mijn boek deed. Als ik dan bijna bij de laatste pagina kwam was ik natuurlijk alweer vergeten wat ik toentertijd had geschreven. Maar was het wel fijn terug lezen.
Ik kreeg afgelopen week zin om weer te gaan challengen 😊 Heb je het al meegekregen op facebook?
Ja ik vond het vorig jaar erg leuk om te doen en jullie hierbij te helpen. En alleen al door eraan te denken krijg ik er alweer zin in. Echter mijn doel voor dit jaar is om nog meer mensen te bereiken en ervoor te zorgen dat iedereen kan werken aan het ideale Rijpaard. Want zeg nu zelf. We doen elke dag zo ons best voor ons paard met de beste intenties, als daar geen super fijne samenwerking uit voortvloeit dan weet ik het ook niet meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s