Wat je moet weten over supercompensatie !

Je traint misschien op je gevoel maar maak je ook gebruik van de kracht van supercompensatie?

Als we het hebben over de conditie verbeteren dan denken we vaak meteen in wat we meer moeten doen dan dat we nu doen. We moeten meer gaan bewegen en wat nu nog moeilijk gaat zal straks gemakkelijker worden.

Maar conditie kweken, letterlijk dat begint met een goede strategie.

En uiteraard begin je bij het begin. Maar als je de kracht van supercompensatie goed inzet. Ga je veel beter resultaat krijgen. Want een paard dat beter, sterker, soepeler en leniger word. Word het paard goed getraind d.m.v. supercompensatie.

Wat is supercompensatie?

Het is eigenlijk heel gemakkelijk maar vaak zijn we als ruiter ons hier niet van bewust. Toch een gemiste kans als je het mij vraagt.

  •  Als je vandaag gaat trainen dan heb een beginpunt.
  • Na de training is het paard moe en gaat het moeten herstellen van de afgelopen training.
  • Het lichaam heeft zich wat meer moeten rekken en strekken, de spieren hebben meer moeten aanspannen dan normaal. En in het herstelproces gaat het lichaam proactief reageren door te herstellen en een beetje beter dan voordien. Om de volgende keer sterker en beter voorbereid te zijn. En hier spreken we dan over het prestatievermogen dat is toegenomen.
  • Het herstelpunt ligt nu dus hoger dan het beginpunt.
  •  Ga je in de volgende trainingen hier niks mee doen dan gaat het lichaam weer terug “aftakelen” naar zijn beginpunt.

  Door steeds trainingen te herhalen en grenzen op te zoeken worden spieren dus sterker. Echter we willen zo gevarieerd mogelijk trainen en niet elke dag dezelfde spieren zwaar aan het werk zetten. Maar juist alle spiergroepen aanspreken. Dus denken we aan verschillende soorten trainingen zoals , krachttraining, souplessetraining, conditietraining, ontspanningstraining. Bij een zware training hoort minimaal 24u tot 72 u herstel. Echter bij een endurence training van 160 km heeft het lichaam nog langer herstel nodig. En na ongeveer een week is de kracht van de supercompensatie weer verdwenen als we niets zouden doen.

Kun je teveel trainen?

Ja je kunt teveel trainen. Ga je in het herstelproces opnieuw een zware training rijden dan gaat het prestatievermogen afnemen ipv verbeteren. En geraken de spieren overbelast.

En hoeveel is de belastbaarheid van een spier alvorens deze schade oploopt?

De belasting is de hoeveelheid arbeid die een spier aankan en te verwerken krijgt. Dit moet in balans zijn. Anders ontstaan er gegarandeerd problemen ergens in het lichaam. En dit is afhankelijk van de zwakste schakel in het lichaam. Spieren kunnen een mooie conditie hebben maar als de pezen van de benen maar weinig belast kunnen worden en de zwakke schakel zijn van het paard dan heb je hier niks aan om de spiermassa in het lichaam zelf op te bouwen.

Of je paard dus in conditie geraakt hangt dus volledig af van de soort trainingen hoe je die zorgvuldig inzet en slim inzet. En daarbij is routine dus een onderdeel van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s