Ken jij ze al ? De 2 onmisbare ingrediënten voor het ideale Rijpaard.

Ik moet het toegeven ik ben verslaafd aan kennis vergaren over paarden. Als ik niet op stal ben dan zit ik thuis wel met mijn neus in de boeken of mijn laptop op zoek naar antwoorden.  En soms vind je die onverwacht in een verassende hoek.

Mijn honger naar kennis vergaren stopt denk ik nooit. Het is te verslavend om op zoek te gaan naar ahaa momenten. Het gevoel dat de kwartjes vallen maakt het voor mij voor even wat meer begrijpelijker, logischer en gemakkelijker. En geeft je weer motivatie om het morgen weer te proberen en met veel hoop om weer wat beter te worden. 😊

Ik denk dat het voortkomt uit het feit dat ik het alsmaar beter wil leren begrijpen, zodat het nog beter in mijn systeem verankerd word.

Zo had ik laatst weer een ahaa moment dat weer goed binnenkwam en waarvan ik dacht “tuurlijk had niemand mij dit eerder kunnen uitleggen?”

Ken jij het verschil tussen contact en connectie?

Als ik die vraag vorige week had beantwoord dan zou ik gezegd hebben, uiteraard! Contact is de verbinding naar de mond en connectie is de verbinding met je paard. Als deze goed op mekaar is afgestemd dan ontstaat er magie. Zou mijn antwoord geweest zijn.

Wat ook een mooi en zeer fijn streven is.

Voor zover ik kijk naar mijn omschrijving van contact heb ik het voor mijn gevoel wel goed omschreven. Inderdaad contact is de verbinding van je elleboog naar de mond. En die willen we elastisch, zacht en licht voor mekaar hebben.

Als het paard jou ruiterhand vertrouwt dan zal je een fijn gevoel in je hand ervaren. En dan ben je in de mogelijkheid om met je hand de schouders te sturen en je paard te helpen om de balans te vinden. Vraag jij met je hand voorwaarts neerwaarts te volgen dan kun je de bovenlijn langer maken om de spieren op te rekken. Hiermee ga jij je paard soepeler en buigzamer maken. Een paard dat lekker soepel en buigzaam is beweegt veel fijner voor de ruiter en zit ook veel lekkerder. Die ervaring heb ik inmiddels al vaak genoeg mogen voelen.

Maar hoe zit het dan met Connectie?

Connectie is niet alleen maar magie.

In een eerder blog schreef ik, dat ik het elke keer opnieuw weer moeilijk vind om mijn paard lekker actief voor mijn drijvende hulp te maken. Terwijl ik het in principe goed genoeg kan. En toch heb ik té vaak het gevoel, ik doe iets niet goed maar wat? En in mijn geval bleek dat het gebrek aan connectie vanuit het achterbeen te zijn.

Maar wist ik veel?

De grootste oorzaak is omdat ik niet goed genoeg de definitie van connectie heb kunnen vasthouden in mijn logische redenering. Of mijn ahaa moment is niet eerder blijven hangen.

De definitie van Connectie:  vertrekt vanuit je been (je drijvende hulp )naar de motor (de achterhand) over de rug, door het hoogste punt van de hals, naar de mond en terug naar je hand. Én het één kan niet zonder het ander. Dat is gewoon een feit.

Je kan geen connectie maken zonder contact. Maar wanneer je contact niet stabiel genoeg is en je contact het ene moment losser is als het andere moment of je teugels worden stiekem langer dan word je connectie verstoord. Alle energie die je vanuit je kuit naar de achterhand stuurt en weer doorgeeft naar de voorhand ontsnapt letterlijk aan de voorkant. En dan kun je dus inderdaad het gevoel gaan krijgen dat je het maar niet voor mekaar krijgt om je paard actief voor je drijvende hulp te maken. Want wanneer je connectie mooi doorgegeven word en je kunt hem ontvangen in een fijn contact dan ontstaat er een cirkel van energie, die actief voelt en in balans blijft doorwerken. En dat noemen we “ook” connectie.

En ik ben er vast van overtuigd dat elk paard dit kan leren en steeds weer een beetje meer het ideale rijpaard kan worden. Ik moet zowel mijn goed gevoel blijven volgen als het gevoel dat het soms geeft in trainingen waarbij ik denk welke schakel ontbreekt er nu? Als ik maar de juiste vragen blijf stellen en antwoorden blijf zoeken. Dan komt er een dag waarbij Paddy de kans krijgt om van een gewoon paard te transformeren naar een ideaal Rijpaard.

Mocht je geïnspireerd worden om van je paard het ideale rijpaard te maken volg dan zeker mijn blog en meld je aan zo krijg je automatisch een nieuw mailtje wanneer er een nieuw blog verschijnt.

En dan zie ik je de volgende keer weer met mijn allernieuwste ahaa moment.

Liefs Oona & Paddy ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s