Vergeet jij net als ik wel eens te werken aan de verbinding met je kuit?

1 van dé eye openers in het nog prille 2021 voor mij is toch wel de verbinding maken met je kuit. En ik schrijf hier niet als expert maar juist over de valkuilen die bij mij geregeld de kop op steken. En misschien denk je nu wel wist ze dit nu nog niet! Ergens vind ik het wel eng om over mijn ervaringen te schrijven. Maar hoe graag ik ook snel en veel wil leren ik doe mijn best om bij te benen. En ik wil vooral niet vergeten hoe ik ooit daar dan ben geraakt. Dus doe er vooral je voordeel mee.

Mijn eerste paardje was een paardje dat het allemaal wel snel goed vond en snapte de logica eigenlijk niet zo erg wanneer ik hem vroeg om lekker voorwaarts te gaan. Ik moest echt elke pas drijven om hem vlot voorwaarts te houden en nu besef ik dat het kwam omdat hij niet erg soepel was van nature. En ik het hoogst waarschijnlijk alsnog verkeerd aanpakte. Maar Rome is ook niet op 1 dag gebouwd!

Mijn 2 de paardje was een fijn vlug paardje dat lekker voorwaarts liep maar ook nog steeds niet erg soepel was. Maar ik reed fijn en vlot rond en dus het hielp mij in mijn ontwikkeling al enorm vooruit. Mijn huidige paardje is een toppertje. Hij kwam op mijn pad en hij is precies wat ik wenste. Hij is sensibel, super gemakkelijk voorwaarts en heel erg soepel maar ook weer niet té.

Een lekker voorwaarts paard is heerlijk om te rijden, je zet hem in een tempo en hij gaat vanzelf. Dat is hoe het voelde en dat is ook hoe ik lange tijd dacht dat het moest zijn. Ik ging ervan uit,  met een voorwaarts paard heb je geen problemen met drijvende hulpen. Hahahaha 😊

Toch miste ik iets. Maar ik kon het nog niet goed uitleggen en ik snapte het in begin ook helemaal niet tot ik het weer ging voelen en opnieuw ontdekte. Ik heb het over verbinding met je kuit.

Zoals ik al zei ik ging in draf met Paddy en omdat ik dacht dat het zo hoorde hield ik mijn benen stil en losjes naast zijn buik. En ging het tempo wat omlaag dan gaf ik een drijvende hulp maar vooral met mijn hak.

Ik gaf enkel een drijvende hulp als het tempo omlaag ging want zo zat het in mijn hoofd je moet vriendelijk rijden. En vooral de hulp geven met mijn hak die had ik niets eens zo door omdat ik nooit geleerd had om een paard te rijden dat ook op je kuit reageerde. Mijn eerste pony reageerde namelijk nooit op mijn kuit mijn 2de ook niet echt, soms per ongeluk en Paddy reageerde er eigenlijk ook niet op. Omdat ik het hem nog niet geleerd had. Maar niemand had me ook verteld dat je deze hulp ook hoort aan te leren aan je paard. Men heeft het altijd over de drijvende hulp aanbieden in fases en fase is 1 zachte kuit, fase 2 je hulp wat groter herhalen en fase 3 daarvoor moet hij zeker weg zijn. ik weet nu als je het op deze manier blijft aanpakken is het aanleren van je kuithulp kansloos. In ieder geval voor mij toch. Ik hoop dat jij er nu ieder geval al van gehoord hebt.

Ik ging dus ontdekken dat ik mijn kuit echt tegen zijn buik moest aanleggen en de beweging moet volgen zonder dat je knijpt. In stap is dit het gemakkelijkst om op te pikken. Je gaat zitten en je voelt eerst door naar je zitbeen botjes en daarna voel je door naar de binnenkant van je kuit en voel je via de kuit door naar de beweging van de achterbenen. En die beweging die blijf je van dichtbij volgen.

Voor mij helpt het om om te denken dat mijn kuiten eigenlijk net dezelfde taak hebben als mijn handen die de verbinding moeten blijven volgen met de contactteugel. Deze moet niet remmend zijn maar gevend. En je kuit maakt dus verbinding met de buik en werkt ook niet knijpend maar geeft juist meer energie in de beweging mee. Of waakt over de buiging. En echt waar dit maakt zo een verschil. En bovenal is het nog steeds in ontwikkeling merk ik dagelijks. Je kuit moet ér altijd aan liggen. Dicht in de buurt van de beweging blijven en het volgen van de achterbenen. Erover waken dat je energie kan toevoegen of erover waken dat je buiging kan onderhouden.

En dat dichtbij houden daar zit het hem in voor mij. Wanneer ik weer eens vergeet mijn kuit dichtbij te houden omdat hij lekker gemakkelijk voorwaarts loopt. En ik wil dan een drijvende hulp of een buiging bewerkstelligen met mijn been. Dan kom ik van te ver. En als ik van te ver kom dan gebruik ik onbewust mijn hak en kom ik te hard door waarop Paddy zoiets heeft van.

” ik begrijp je vraag echt niet! Eerst moet ik het alleen doen en nu geef je een hulp en ik weet niet wat ik hiermee moet.”

Ik ben dan niet duidelijk genoeg!

Vergelijk het met een danspaar. Iemand geeft de leiding en de richting aan.

Ik kan niet dansen en als ik echt eens leuk zou willen dansen dan is het fijn dat mijn danspartner mij richting en ondersteuning geeft. Zodat het een automatisme word en ik sowieso de juiste richting word opgestuurd zonder zelf er wat voor moeten te doen.

Versus

Paddy kent stap, draf en galop inmiddels maar nog niet genoeg om overgangen en in de juiste lengtebuiging super goed uit te voeren. Ik ben die danspartner met mijn kuiten die ervoor moet zorgen dat ik hem help en ondersteun in de bewegingen die ik van hem vraag. Zodat hij het niet alleen moet doen. Wil dit zeggen dat hij niet op eigen benen moet lopen?

Tuurlijk wel. Maar dat is waarom die kuiten juist zacht en dichtbij moeten aanliggen. Zacht genoeg om hem op eigen benen te laten lopen en dichtbij genoeg om hem meteen te kunnen ondersteunen waar nodig is.

En ik kom mijn valkuil steeds weer tegen als Paddy lekker gemakkelijk zelf loopt en ik weinig moet helpen of ondersteunen. Ik stop dan met mijn kuit de beweging te laten volgen. En wanneer er dan dagen zijn dat het allemaal wat minder vanzelf loopt vergeet ik weer dat ik de leiding moet nemen en erover moet waken waar voeg ik energie toe en waar onderhoud ik de buiging. Zonder mijn hakken te gebruiken maar juist vanuit verbinding met mijn kuit. Wat ook veel beter werkt.

Maar hey zoals ik je al zei Rome is ook niet op 1 dag gebouwd.

Vond je het interessant vergeet dan zeker geen sterretje te geven en dan ben ik er weer de volgende keer.

Liefs Oona & Paddy ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s