Een slechte aanwijzing of een Mythe?

Mijn hersenactiviteit draait de laatste 4 maanden flink overuren. En de reden is omdat ik na 22 j rijden weer een dozijn aan nieuwe inzichten heb gevonden om de beste versie van mezelf te kunnen worden. En om mijn gewone paard de kans te geven om het ideale rijpaard te kunnen zijn.

Ik heb vooral inzichten gekregen waarom het mij momenteel niet lukt om net zo goed en zo mooi te kunnen zitten als een getalenteerde ruiter die de sterren van de hemel rijd en waarbij het allemaal zo gemakkelijk er uit ziet. En die inzichten wil ik graag met je delen.

Eerste en vooral is het soms lastig om les te krijgen van een getalenteerde ruiter. Juist omdat deze ruiter zich niet bewust is van wat hij allemaal van nature aan houding en tonus in zijn lichaam aanspant en ontspant vaak komen ze niet verder dan ” je moet vooral niets doen.” En juist het niets doen geeft jou gewoonweg geen informatie genoeg om je houding  en je zit te verbeteren. Het geeft je geen info over wat gaat er fout en zeker ook geen info hoe het dan wel moet.

Zo werd mijn aandacht volledig getrokken bij de volgende mythes.

Ga eens beter rechtop zitten! En als ruiter doe jij je best je richt jezelf op met alle gevolgen van dien. Vaak trek je een holle rug je borst naar voor je zitbotjes gaan hierdoor naar achter wijzen waardoor het paard nog meer een holle rug krijgt en het heeft een totaal averechts effect. Een betere beschrijving zou zijn “ zoek je neutrale eens op”. En hoe je dit doet ga ik je meteen vertellen.

  • Je rugspieren en buikspieren moeten even lang zijn wanneer je op je zadel zit. Wanneer je een holle rug trekt dan zijn je rugspieren korter zit je voorover dan zijn je buikspieren korter. Door te beginnen met je rug en buikspieren even langt te maken denk aan een rechthoekige kartonnen box die rechtop staat daar is de voor en achterzijde  even lang van. Ze valt niet voorover of achterover.
  • Stel je voor dat je zitbotjes 2 zaklantaren zijn. Schijnen ze naar de achterbenen schijnen ze naar de voorbenen of schijnen ze recht naar beneden? Zorg dat je zitbotjes naar beneden schijnen. En dit is de neutrale zit in je houding. Waar men van bedoeld ga eens rechtop zitten.

Maar als niemand je ooit precies verteld hoe dan. Dan kan het zomaar zijn dat je heel je paarden carrière je paard echt letterlijk in de weg zit.

Hielen laag. en mooie mythe. 😊 We gaan ons been nog langer maken en onze hielen naar beneden drukken en er komt meer druk op je beugels. Met als gevolg dat ons onderbeen naar voren gaat en je bovenlichaam balans verliest en je gaat botsen in je zadel. “Ontspan je” roept men dan. En het is het tegenovergestelde van diep zitten. Ja hoe dan denk ik bij mezelf? Een betere beschrijving zou zijn zorg dat je hielen richting de achterbenen van je paard wijzen en je voet recht blijft. En dit kan alleen maar als je de juiste stijgbeugel lengte hebt en je lichaam van je schouder- je heup en je enkel is uitgelijnd. Maar daar later nog meer over.

Intussen was ik zo nieuwsgierig geworden zouden er dan nog mythes zijn? Natuurlijk wel.

Ontspan je nu eens. Is ook weer zo eentje. Als je tegen mij zegt ontspan je dan zucht ik en laat ik alle spierspanning los in mijn lijf. En dan zak ik letterlijk ineen. Dat is wat mij altijd gezegd werd. Maar is dit wat ze bedoelen? Neunt vast niet. Het paard maakt vele bewegingen die wij zo goed als mogelijk moeten volgen, opvangen, uitzitten en controleren. Dit gaat alleen maar als jij controle hebt over je bovenlichaam dat jezelf verantwoordelijk bent en blijft voor jou stabiliteit wanneer je paard beweegt.

Denk aan een klein kindje dat in je nek zit. Wanneer deze stil zit en rechtop is het voor jou veel gemakkelijker om in balans rechtop te blijven lopen. Dan wanneer jij onder het kindje moet balanceren en voor beide moet zorgen dat jullie rechtop blijven. Dus ontspan je is niet de goede omschrijving. Je moet zoeken naar de juiste tonus in je midden die ervoor zorgt dat jij zo stabiel mogelijk blijft. En stabiel daar bedoelen we de neutrale houding mee die ik hierboven al een stukje heb omschreven.

En dan de laatste mythe voor vandaag.

Rijd met je zit! Bij elke beweging naar voor geef je een extra zetje mee. Zullen we afspreken om hier voortaan mee te stoppen. 😊 Wat dan wel?

Laat je zwaartepunt zinken in je centrum. Verstevig je centrum d.m.v. je buikspieren. Maar om het nog even moeilijker te maken. Niet je buikspieren intrekken maar juist naar buiten duwen ik pers mijn buikspieren tegen mijn buikwand naar voor naar achter en naar de zijkanten. Ik dacht echt letterlijk wat? Me niet bewust zijnde dat ik dit bewust kan sturen en ook nog blijf ademen. En wat gebeurd er wanneer je je centrum op de juiste manier aanspant. Dan creëer je juist die mooie zit die getalenteerde ruiters hebben waarbij het moeiteloos lijkt te gaan wanneer ze overgangen rijden naar voren en terug. Waarbij ze als een massief geheel de draf uitzitten zonder te botsen in het zadel.

En toen was het te laat. Ik wil alles ontdekken wat ik nog niet wist en ik wil vragen gaan stellen waarvan ik niet weet dat ik ze eigenlijk zou moeten stellen. Eindelijk komaf maken met het gevoel dat je instructeur je dingen niet alles verteld niet omdat je ze niet mag weten maar gewoon omdat ze voor je instructeur net zo gewoon zijn. Of dat de tijd de taal heeft achterhaald en de beschrijving van het gevoel dat je elke keer weer moet gaan opzoeken verloren is gegaan. Gedaan met slechte aanwijzingen en mythes maar bewust worden van je onbewuste foute houding en now how krijgen hoe dan wel.

Als jij samen met mij op zoek wil gaan en ik heb je geïnspireerd hou dan deze blog in de gaten en dan vertel ik je volgende keer weer meer over mijn ahaa moment van het moment.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s